Tinerii pot face cariera la Dacia

Pentru a inlesni angajarea tinerilor in uzinele de la Mioveni, Dacia si-a creat o legatura stabila atat cu scolile profesionale, cat si cu universitatile de profil tehnic din tara. in prezent, 17% dintre salariatii constructorului roman de automobile au varste cuprinse intre 18-26 de ani (in total 2293 de persoane). Dintre acestia, aproape 2000 lucreaza pe platforma industriala de la Mioveni si se afla in multe dintre cazuri la prima lor angajare.

In judetul Arges, de unde provin majoritatea salariatilor din atelierele de fabricatie, Dacia si-a dezvoltat o serie de parteneriate cu cele mai importante scoli si grupuri profesionale. intentia producatorului roman este aceea de a se implica direct in procesul de formare a tinerilor, pentru a-i ajuta sa se integreze cat mai bine pe piata muncii. Astfel, Dacia propune materii de studiu care sa raspunda cerintelor pietei auto, organizeaza intalniri cu profesori si dezbateri pe baza programei de cursuri. Compania sustine specializari tehnice intrate intr-un con de umbra in ultimii ani: sculer matriter, lacatus mecanic, prelucrator prin aschiere, presator, tinichigiu, sudor, vopsitor. Dacia organizeaza vizite frecvente in uzina, stagii si interventii ale specialistilor companiei pe parcursul orelor de practica din scoli. Pe aceasta cale, tinerii au ocazia sa faca o alegere corecta pentru viitorul lor, iar Dacia ii poate selecta pe cei care raspund cu adevarat cerintelor de angajare ale companiei.

In timp, Dacia si-a creat si un sistem de parteneriate cu 14 de universitati de profil tehnic din tara. Programul sau de stagii este cel mai important de acest gen la nivel national: anual, peste 150 de stagiari sunt primiti pe platforma industriala de la Mioveni. Acestia sunt studenti la Tehnologia Constructiilor de Masini, Autovehicule Rutiere, Automatica, iT sau Electronica. Pe parcursul stagiului, ei isi realizeaza lucrarea de diploma in cadrul companiei, sub indrumarea unui reprezentant al meseriei respective. La finalul stagiului, cei care au demonstrat ca au competentele si pasiunea necesare pentru domeniul auto pot primi si o oferta de angajare.

Pentru tinerii care doresc sa lucreze in atelierele de fabricatie, nivelul minim de instruire este scoala generala (8/10 clase), la care se adauga un curs de calificare atestat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. Unii dintre tinerii care lucreaza in productie au absolvit chiar o scoala sau un liceu profesional. Nivelul de pregatire conteaza la angajare, deoarece tinerii sunt repartizati in departamente in functie de nivelul minim de studii si calificare necesare postului vacant.

Dacia ofera o sansa si tinerilor care nu au calificarea corespunzatoare unui anumit post, dar indeplinesc conditiile minime de studii. Acestia sunt ajutati sa parcurga un program de instruire si formare in cadrul companiei, pentru acele meserii pentru care Dacia este autorizata sa organizeze cursuri cu recunoastere nationala. Tinerii pot opta in egala masura si pentru participarea la cursuri in exteriorul societatii, insa doar la o institutie de formare recunoscuta la nivel national.