Louis Schweitzer inaugureaza Centrul de Export CKD Logan in Romania

Louis Schweitzer, Presedintele Director General al Grupului Renault, a inaugurat azi, 29 martie 2005, in prezenta Primului Ministru al Romaniei, Calin Popescu - Tariceanu, Centrul de Export CKD Logan.

Situat la Mioveni, in apropierea uzinei Dacia, acest centru logistic reprezinta o investitie cheie a Renault in Romania in cadrul programului Logan, pentru a asigura cresterea rentabila si perenitatea Dacia.

Suprafata acoperita a acestui depozit gigant este de 35.000 m2. In functie de dezvoltarea activitatii, aceasta suprafata va putea fi extinsa progresiv pana la 60.000 m2. Centrul CKD (Completely Knocked Down) va aduna elemente constitutive ale vehiculelor Logan care vor fi apoi expediate, sub forma de colectii de piese, spre centrele de productie din Moscova, in Rusia, Casablanca, in Maroc si Envigado, in Columbia, la care se vor adauga, ulterior, uzinele din Iran si din India.

Volumul de componente expediate va atinge 300.000 m2 la sfarsitul anului 2005. Capacitatea centrului de la Mioveni va fi marita pentru a se adapta ritmului de crestere al activitatii de productie a modelului Logan in celelalte uzine de asamblare programate.

Primul destinatar al activitatii centrului CKD de la Mioveni va fi uzina Avtoframos din Moscova, care va incepe in curand activitatea de asamblare a modelului Logan. In viitor 20 de camioane vor pleca zilnic de la centrul logistic in directia Moscova, via Ucraina. Capacitatea de productie programata a uzinei din Rusia este de 60.000 de unitati Logan pe an.

Exporturile catre uzina SOMACA, din Maroc, au inceput deja in vederea demararii fabricatiei la finele semestrului al doilea al anului 2005. Incepand de la jumatatea anului 2005 piesele si sub-ansamblele vor fi trimise in containere pe calea ferata de la centrul CKD din Mioveni pana la portul Constanta, si de aici cu vaporul spre Maroc. Uzina de la Casablanca va asambla anual 30 000 Dacia Logan.

Acelasi mod de expediere este utilizat si in cazul colectiilor CKD trimise in Columbia, unde modelul Logan va fi produs in uzina SOFASA din Envigado incepand din toamna anului 2005. Expeditiile de piese catre Columbia au inceput deja. La sfarsitul anului 2005, tot prin portul Constanta, vor incepe exporturile spre Iran. Din 2007, India va figura si ea printre tarile de destinatie ale colectiilor CKD Logan expediate de centrul logistic din Mioveni.

De la lansarea sa, peste 50.000 Dacia Logan au fost vandute sau comandate in Romania si la export. Modelul este comercializat in prezent in 13 tari: Romania, Bosnia, Croatia, Ungaria, Macedonia, Republica Ceha, Serbia - Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Polonia, Turcia, Siria si Liban. Expansiunea internationala a Dacia va continua in 2005 urmand ca la sfarsitul anului numarul destinatiilor de export ale modelului Logan sa ajunga la peste 35 de tari.

CIFRE CHEIE
Centrul de Export CKD Logan

  • Suprafata terenului - 220.000 m2
  • Suprafata construita - 35.000 m2
  • Durata lucrarilor - 12 luni
  • Numar de angajati - 312
  • Investitie - 18.200.000 Euro
  • Volumul de componente expediate - 300.000 m2 in 2005