Dacia ofera salarii realiste

In cadrul negocierilor Contractului Colectiv de Munca pe 2008, Administratia Dacia a facut o oferta salariala serioasa, care tine cont de realitatile economico-sociale din Romania. Salariatii Dacia au beneficiat de succesul Logan. Media salariilor de la Dacia este peste media pe economie, pe industrie, pe ramura. Cererile Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD) nu sunt realiste. Pentru a putea continua succesul inceput cu Logan, Dacia trebuie sa isi mentina competitivitatea. Oferta Administratiei este valabila doar in cazul unui acord pentru incheierea negocierilor pentru CCM 2008 pana duminica 23 martie. Daca are loc greva generala, Administratia isi retrage oferta. Administratia Dacia ramane deschisa negocierilor.

1. Administratia Dacia a facut o oferta salariala serioasa si realista, care tine cont de evolutia economiei romanesti. Administratia a propus o crestere de 12% a salariului de baza asigurand un prag minim de 144 lei brut pentru muncitori. Cresterea se traduce printr-un procent de +18,5% pentru un salariu de baza brut de 778 lei. (Prezentare detaliata pe niveluri de responsabilitate in Anexa 1.)

La aceasta crestere se adauga o prima pentru rezultatele anului 2007 echivalenta cu 1 salariu de baza individual acordata intr-o singura transa. Aceasta prima va fi de minimum 1020 lei brut. Daca suma de 1020 lei s-ar distribui lunar, aceasta ar reprezenta 85 lei/luna. In acest fel pentru cei cu salarii de baza inferioare sumei de 1020 lei brut se asigura un prag minim egal cu aceasta suma. Pentru cei cu salarii de baza mai mari, nivelul primei este egal cu salariul de baza individual. Prin insumarea elementelor in suma fixa prezentate mai sus rezulta o crestere medie de minimum 144+85=229 lei brut/luna, respectiv 161 lei net/ luna. (Exemple in Anexa 2)

2. Salariatii Dacia au beneficiat de succesul Logan. Odata cu aparitia acestuia in 2004, muncitorii de la Dacia au beneficiat an de an de o crestere importanta a veniturilor lor. Salariul mediu brut lunar al unui muncitor de la Dacia a fost in 2007 de 1663 lei (1205 lei net), de aproape 2 ori si jumatate mai mare decat cel din 2003, respectiv 691 lei. Mai precis, in conditiile unei inflatii pe aceeasi perioada de 32,66%, salariile muncitorilor de la Dacia au crescut cu 140,67%. (Anexa 3)

Acest nivel de remunerare a fost posibil tocmai datorita succesului de care s-a bucurat si se bucura Dacia Logan, fapt care a condus la o crestere a volumelor fabricate si a facut posibila realizarea acestor venituri ale salariatilor si implicit cresterea puterii lor de cumparare. Pentru exemplificare, daca in anul 2004, unui muncitor de la Dacia ii erau necesare 38,6 salarii pentru a-si cumpara un vehicul Logan (la pretul de atunci), astazi el isi poate cumpara aceeasi masina cu 19,2 salarii (la pretul actual).

3. Media salariilor de la Dacia este peste media pe economie, pe industrie, pe ramura. Salariul mediu brut total realizat la Dacia in anul 2007 a fost de 1896 lei (Anexa 4). Pentru muncitori a fost de 1663 lei. Comparativ, in baza datelor oficiale furnizate de Comisia Nationala de Statistica, in aceeasi perioada, salariile medii brute au fost de:

  • Economia nationala * = 1410 lei
  • Industrie * = 1312 lei
  • Ramura industria mijloacelor de transport rutier * = 1532 lei
  • Dacia = 1896 lei

Nota: * media tuturor categoriilor de salariati din sectorul respectiv

4. Cererile sindicatului nu sunt realiste. Exemplu: solicitarea de cresteri salariale in suma fixa pentru toate categoriile de salariati cu 550 lei. Pentru a recompensa in mod echitabil fiecare angajat, salariul individual se coreleaza cu pregatirea, nivelul de responsabilitate detinut si performantele sale, precum si cu piata fortei de munca. Forma de majorare in suma fixa, egala pentru toti salariatii, impiedica o apreciere corecta a muncii salariatilor si o recompensare a performantei individuale.

O crestere de 550 lei inseamna in medie o crestere de 51,7%. Daca particularizam, aceasta inseamna o majorare cu 74% pentru nivelul minim aferent unui muncitor necalificat, de 70,7% pentru nivelul minim aferent unui muncitor calificat si o majorare cu aproximativ 27% pentru specialistii din nivelul de responsabilitate 7 (conceptori, controlori de gestiune, analisti cumparari).

Daca adaugam la cresterea de 51,7% maririle induse de celelalte solicitari de majorare, adica a primelor de Paste si Craciun (de la 30% in prezent la 50% fata de salariul mediu brut total al societatii) si a primei de vacanta (de la 40% in prezent la 100% fata de salariul mediu brut total al societatii), cresterea medie ar ajunge la aproximativ 64,2%.
Sindicatul a cerut si o participare la profit cu o cota de 5-10 la suta din profitul net al societatii. Conform legii, acest lucru este imposibil intrucat Dacia are inca pierderi contabile. (Anexa 5)

5. Aceasta oferta este valabila doar in cazul unui acord pentru incheierea CCM 2008 pana duminica 23 martie. Daca are loc greva generala, Administratia isi retrage oferta. Greva nu aduce obligatoriu avantaje suplimentare, ci dimpotriva, reprezinta un risc crescut pentru toate partile implicate. Administratia Dacia ramane deschisa negocierilor.

Anexa 1. Oferta salariala a Administratiei Dacia prezentata pe 18 martie 2008
Anexa 2. Doua exemple de calcul al cresterilor salariale pentru un muncitor cu salariul de baza aflat la nivelul minim si pentru un muncitor cu salariul de baza aflat la nivel mediu.
Anexa 3. Evolutia anuala a cresterilor salariale
Anexa 4. Evolutia salariului mediu brut realizat pe platforma Dacia in perioada 2003 - 2007 comparativ cu evolutia salariilor medii brute realizate in economia nationala, industrie si industria mijloacelor de transport rutier
Anexa 5. Conditii legale de repartizare a profitului.