Yves Caracatzanis, CEO Grup Renault Romania: Dacia este prima companie din România din punctul de vedere al cifrei de afaceri

În data de 13 septembrie, președintele Franței François Hollande a efectuat o vizită de lucru în România. Printre obiectivele vizitate s-a aflat și  Centrul ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme - Fizică Nucleară) de la Măgurele. Cu această ocazie, Yves Caracatzanis, președinte-director general Dacia și director general Grup Renault România a ținut un discurs despre reușitele Grupului Renault și Dacia în România.

Bună ziua,

Domnule Președinte al României, Klaus Iohannis,

Domnule Președinte al Republicii Franceze, François Hollande,

Doamnelor și Domnilor, membri ai Guvernelor român și francez, reprezentanți ai lumii de afaceri, ai corpului diplomatic și ai presei,

Este o deosebită onoare pentru mine să fiu azi în fața dumneavoastră pentru a vă vorbi despre reușita unei companii franceze în România. 

În 1999, preluarea Automobile Dacia de către Grupul Renault a fost o provocare importantă: pentru Grupul Renault, care urma să facă investiții masive în proiectul inovator al vehiculului de 5000 de euro, pentru România care dorea să-și salveze industria auto.

Mulți analiști economici n-au dat șanse de izbândă acestui proiect, iar acum putem spune că împreună i-am pus în situaţia de a nu avea  dreptate.

La mai puțin de 20 de ani de atunci, Dacia este prima companie din România din punctul de vedere al cifrei de afaceri și are o contribuție de circa  3% la PIB-ul României. Avem 16.000 de angajați care îşi trăiesc pasiunea pentru automobile și care sunt mândri de reușita companiei lor. Modelele Dacia și în special Logan, Duster și Sandero s-au impus în întreaga Europă, Dacia trecând de la statutul unei mărci locale la cel al unui constructor european recunoscut, prezent în 45 de țări.

Compania a devenit un punct de referinţă al dezvoltării economiei românești și pentru creșterea profitabilă a Grupului Renault la nivel mondial. 

Este o reușită colectivă, care ne-a implicat pe toţi, pentru a face față provocării.

Desigur, Grupul Renault a jucat un rol important. Am crezut în acest proiect și am investit peste 2,4 miliarde de euro pentru a moderniza sistemul industrial și a dezvolta produse novatoare.  Studii de piață, design, inginerie, centru de testare, fabricație vehicule și mecanică, comercializare, finanțarea vânzărilor, post-vânzare – iată, avem toate profesiile din domeniul auto. Dezvoltăm gama de mașini care în prezent se numește Global Access, o gamă „smart buy”. 

Dar rolul colegilor noştri a fost primordial. Francezi și români – au fost exemplari. Schimburi de experiență, deplasări de lungă durată pentru a sprijini implementarea standardelor noastre. Există încredere reciprocă și teama unora de vedea cum România preia competenţele noastre industriale a dispăru, a devenit clar că suntem complementari. 

Conviețuirea dintre salariații români și francezi a venit pe un teren fertil: o foarte lungă istorie culturală între cele două țări care începe încă din secolul al XVIIII – lea, țări care se înțeleg una pe cealaltă și care au învățat una de la cealaltă. Am beneficiat de un sistem educativ puternic, de o cultură auto, de salariați calificați și motivați: de la muncitori până la ingineri. 

Compania noastră susține sistemul de educație din România. Am semnat parteneriate cu 15 universități și școli profesionale. 

În cei 17 ani, platforma industrială de la Mioveni și-a văzut crescută de 4 ori producția anuală de vehicule și de peste 5 ori cea de organe mecanice, creștere care a făcut să avem și cea mai importantă platformă logistică a grupului. Centrul de inginerie, Renault Tehnologie Roumanie, este esențial pentru proiectarea de soluții ingenioase, abordabile, fiabile și moderne care răspund nevoilor clienților gamei Global Access. Centrul de inginerie din România se coordonează desigur cu centrul de inginerie din Franța. Dezvoltarea pe plan local a avut un efect pozitiv asupra întregului lanţ auto francez, deoarece 20% din achiziţiile Renault din România au drept sursă Franţa.

Aș dori să închei menționând importanța pe care o are pentru o companie franceză ca a noastră sprijinul pe care ni l-au acordat mereu autoritățile centrale și locale. S-au dovedit a fi adevărați parteneri ai dezvoltării Dacia, a Grupului Renault în România și deci a economiei românești. Industria auto, formată din constructori și furnizori componentiști, are o importanță strategică pentru țară, cu peste 200.000 de locuri de muncă, și reprezintă peste 40% din exporturi. Pentru ca această industrie foarte competitivă să continue să se dezvolte, este foarte important să fim competitivi. Lucrăm împreună în acest sens: parcursuri educaționale adaptate, dezvoltarea și susținerea pieței de vehicule noi, stabilitate legislativă, evoluție controlată a salariilor, dezvoltarea infrastructurii rutiere. 

Datorită performanței noastre, suntem văzuți ca motorul economiei românești. Vom continua - cu Dacia și Renault  - să fim ambasadorii excelenței române și franceze în lume.

Vă mulțumesc pentru atenție!

Credit foto: Ovidiu Micsik, Inquam Photos