Merita sa iti risti viata din cauza pieselor contrafacute?

O captura de 3000 de oglinzi retrovizoare contrafacute, purtand ilegal marca Renault, a fost distrusa joi, 9 decembrie, la Slobozia, judetul Ialomita. Piesele proveneau din China. Ele fusesera retinute de catre Biroul Vamal Constanta inca din luna iulie 2009. Distrugerea lor s-a petrecut in urma demersurilor sustinute ale Grupului Renault in Romania de a identifica şi combate traficul cu piese contrafacute. Aceasta activitate ilegala a generat in 2010 o creştere cu peste 10% a numarului pieselor falsificate in totalul pieselor de schimb Dacia şi Renault.

Piesele care intra cel mai des sub incidenta contrafacerii sunt cele care tin de securitatea vehiculului şi a traficului (placute de frana, discuri de ambreiaj, kit-uri de distributie, pivoti, filtre). Pe urmatoarea pozitie se situeaza piesele de caroserie, care au un rol important in cazul unui impact (bare fata, spate, aripi, capote). Şi alte elemente, precum aparatorile de noroi, sunt falsificate. Astfel, in luna noiembrie, reprezentantii Grupului Renault, alaturi de oficiali ai autoritatilor de stat, au organizat distrugerea unui lot de 6382 de seturi de aparatori de noroi purtand ilegal marca Renault.

Grupul Renault in Romania atrage atentia asupra pericolului utilizarii pieselor auto contrafacute, clientii fiind atraşi in general de preturile mai scazute ale acestora in comparatie cu cele de origine. Ei trec prea uşor cu vederea riscurile la care se expun şi diferenta de calitate dintre cele doua tipuri de produse. Calitatea şi fiabilitatea pieselor de schimb Renault sunt certificate prin testele realizate de organisme independente precum EuroNCAP. Majoritatea pieselor falsificate, care sunt inscriptionate in mod ilegal cu siglele Dacia sau Renault, provin din tari precum China, Taiwan şi Turcia.

Traficul cu piese contrafacute este intretinut pe teritoriul Romaniei de o anomalie legislativa: Ordonanta de Guvern 80/2000 prevede aplicarea unor pedepse uşoare, constand in amenzi cuprinse intre 5000 şi 10 000 de lei, pentru punerea pe piata de piese auto contrafacute. Grupul Renault Romania sustine modificarea legislatiei, astfel incat comercializarea acestora sa fie considerata infractiune, ca in cazul oricaror altor produse contrafacute.